Autor: Rainbow Rowell
Naslov: Eleanor i Park
(eng. Eleanor & Park)
Izdavač: Znanje
Godina izdanja: 2015
344 str., tvrdi uvez
Kupi knjigu

elanor-i-park-279x422

Eleanor i Park dirljiva je priča o dvoje tinejdžera koji se ne uklapaju među svoje vršnjake, no zajedno pronalaze put do prave ljubavi i međusobnog prihvaćanja.

Kad sam počela čitati Eleanor i Park, očekivala sam da će to biti samo još jedna obična romansa između dvoje tinejdžera s puno romantičnih trenutaka i drame. Iako ova knjiga ima sve to, još je mnogo više od toga. Osim romanse, ova knjiga bavi se i nekim težim i važnim pitanjima, kao što su nasilje u školi (uglavnom verbalno), nasilje kod kuće (i verbalno i fizičko), predrasude i diskriminacija. Sve to čini ovu knjigu dosta drugačijom od većine knjiga za mlade, no smatram da se čitatelji s ovom knjigom mogu poistovjetiti jer su situacije u kojima se likove nalaze mnogo stvarnije i zapravo se svakodnevno događaju mnogim ljudima.

Likovi su prilično kompleksni i znatno drugačiji od tipičnih likova u knjigama za mlade. Eleanor nije savršena djevojka u koju su zaljubljena najmanje dva dečka, koja ima sve što poželi i sve joj ide od ruke, već je djevojka kojoj se neprestano izruguju samo zato što je malo popunjenija i oblači se drugačije. K tome još ima i problema s očuhom što sve dovodi do manjka samopouzdanja. Eleanor je također lik kojeg jednostavno moraš voljeti i tijekom cijele knjige samo sam željela da bude sretna na kraju i da napokon bude okružena ljudima koji ju vole jer je to zaista zaslužila.
Park, s druge strane, ima drugačiju vrstu problema. Iako mu se nitko ne izruguje i ima prijatelje, osjeća kako se ne uklapa i da želi nešto više. Također se susrećemo s pitanjem druge nacionalnosti te kako ono utječe na Parka. Iako kod kuće ima obitelj koja ga voli, njegovi roditelji daleko su od savršenih. Iako ne mogu reći da su Parkovi roditelji loši, svakako mogu reći da mi se ne sviđaju zbog svojih predrasuda.
Dvije perspektive savršena su kombinacija za ovu knjigu jer istovremeno vidimo kako oboje Eleanor i Park doživljavaju svoju vezu, svijet oko njih, ali i sebe međusobno. Posebno mi se svidjelo vidjeti kako Eleanor ima jedno mišljenje o sebi, a Park nju vidi na potpuno drugačiji način. Park mi se najviše sviđa vjerojatno upravo iz tog razloga. Nikada nije niti jednom riječju izjavio, niti čak pomislio, da je Eleanor debela ili ružna. Zbog toga ga vjerojatno najviše i cijenim.

Rainbow Rowell jedna je od najboljih spisateljica za mlade i do sada me još nije razočarala. Njen stil je jednostavan za čitanje i ne pretjeruje ni u čemu, no ipak uspije prodrijeti do srca čitatelja i natjerati ga da osjeća sve moguće emocije tijekom čitanja. Eleanor i Park obiluje divnim citatima, ali Rainbow Rowell ne ustručava se koristiti i neke teže riječi i psovke kako bi u potpunosti dočarala određene situacije. Još jedna stvar koja čini ovu knjigu toliko drugačijom od ostalih knjiga za mlade je činjenica ja je radnja smještena u osamdesete. Čitajući ovu knjigu  mogla sam iz prve ruke iskusiti kako se život tinejdžera odvijao u to vrijeme.
Ne želim govoriti o tome kako ova knjiga završava, no prilično je očito, s obzirom na onaj ulomak na samom početku knjige. Ipak, reći su da mi se sviđa što je Eleanor i Park završila iznimno realistično i smatram da takav kraj savršeno odgovara tonu u kojem je pisana ova knjiga. Unatoč težim temama kojima se između ostalog ova knjiga bavi, iznimno se brzo čita jer jednostavno ne možete dočekati da saznate što će se dalje dogoditi. Likove je nevjerojatno lako zavoljeti i mislim da svatko kad-tad počne navijati za njih i željeti im dobro.

Zaista je mnogo važnih poruka koje se mogu izvući iz ove knjige, a jednako u njoj mogu uživati i mladi i oni nešto stariji. Svakako preporučujem svima, ovu knjigu morate pročitati! Meni je definitivno postala jedna od najdražih.

Advertisements