Autor: Benjamin Alire Saenz
Naslov: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Izdavač: Simon & Schuster
Godina izdanja: 2012.
368 str., meki uvez
Kupi knjigu

12000020

Aristotle and Dante emotivna je i inspirativna priča je o odrastanju, obitelji, prijateljstvu te otkrivanju i prihvaćanju samoga sebe. 

Roman ne obiluje radnjom, već se više fokusira na likove i njihov razvoj, no to nikako ne znači da je ova knjiga dosadna. Naprotiv, drži vašu pažnju od samoga početka i jednostavno ju je nemoguće prestati čitati. Mislim da bih trebala napomenuti kako je važan dio ove knjige pitanje homoseksualnosti, pa ako ste jedna od onih osoba kojoj takve teme smetaju, možda ovaj roman ipak nije za vas. Ili da možda ipak pročitate ovaj roman i naučite nešto novo? Tko zna, možda se nakon čitanja i vaš pogled na homoseksualnost promijeni. Po mom mišljenju, cijelo to pitanje homoseksualnosti je bilo iznimno dobro razrađeno i niti u jednom trenutku nije se činilo usiljeno, sve je bilo nekako realistično i lijepo.
Svakako smatram važnim reći da je ovaj roman mnogo više od odnosa između Arija i Dantea. Radnja je smještena u 1987. godinu, u El Paso, Teksas, a naši su likovi Meksikanci, što daje jednu posebnu notu cijeloj knjizi. Bilo je doista zanimljivo vidjeti odnose između likova u tim okolnostima, a posebno su mi pažnju privukli odnosi u Arijevoj obitelji.Prilično su komplicirani i daleko od najboljih, no njihova obitelj ipak nekako funkcionira i to je ono što me zapravo najviše zapanjuje. Danteova obitelj puno mi se više svidjela, no upravo to što nisu imali toliko problema kao Arijeva obitelj i mnogo su bolje funkcionirali čini ih malčice dosadnima. Ipak, mnogo bih radije živjela u Danteovoj obitelji.

Kako su likovi iznimno važni u ovoj knjizi, i ja ću se u recenziji fokusirati upravo na njih. Sviđa mi se što su Ari i Dante toliko različiti u svojim osobnostima, no istovremeno se savršeno nadopunjuju i uspijevaju izvući ono najbolje jedan iz drugog. Željela bih još napomeniuti i da je ova knjiga prvenstveno priča o prijateljstvu i prijateljskoj ljubavi, iz koje se tek kasnije razvija nešto posve drugo, tako da nemojte očekivati ljubavnu priču.
Bilo mi je nevjerojatno lako povezati se s Arijem, vjerojatno zato što sam u njemu pronašla dio sebe. Ari je daleko od savršenog, ali upravo ga to čini odličnim likom. Nesiguran je, ne zna gdje pripada i nije u najboljim odnosima sa svojom obitelji, ali je također brižan i stvarno dobar prijatelj. Posebno ga volim jer nije osuđivao Dantea i jer ga je prihvatio onakvog kakav je te je bez obzira na sve ostao njegov najbolji prijatelj.
Dante je također odličan lik, baš kao i Ari, no iz potpuno drugih razloga. Kod njega mi se najviše sviđa to što otvoreno pokazuje svoje osjećaje. Nije ga briga što drugi misle o njemu i jedino mu je bilo stalo do mišljenja ljudi koje voli, uvijek je rekao ono što mu je bilo na umu i nije ga smetalo što je drugačiji od ostalih. Vjerojatno ga zbog toga najviše i cijenim. Bio je nevjerojatno strpljiv s Arijem, koji je sve, samo ne društveni tip. Nije odustajao od njega bez obzira na sve što Ari rekao ili napravio i uvijek mu je bio podrška. Ponekad bih voljela da sam više poput Dantea, a ne poput Arija.

Kratka poglavlja s ubojitim posljednjim rečenicama čine ovu knjigom još boljom i nemoguće ju je ispustiti iz ruke. Tajna predivnih rečenica kojima obiluje ova knjiga je u njihovoj jednostavnosti. Autor nije pretjerivao ni u čemu, a posebno me oduševila činjenica da niti jednom u cijeloj knjizi nije spomenuo riječ homoseksualnost ili gay, već je umjesto toga koristio neke mnogo jednostavnije izraze, što je prilično originalno i osvježavajuće. Još jedna stvar koja mi se posebno svidjela kod ove knjige je to što su poneke rečenice pisane na španjolskom (uglavnom u dijalozima). Naravno, ne morate znati španjolski jer su sve rečenice objašnjene, no smatram da je taj španjolski stvorio tu neku posebnu atmosferu i učinio ovu knjigu još drugačijom od ostalih.

Aristotle and Dante svakako zaslužuje sve nagrade koje je dobila (a dobila ih je mnogo) jer poruka koju šalje naprosto je predivna i smatram da bi svi trebali pročitati ovu knjigu jer može potpuno promijeniti vaš pogled na svijet. Svakako preporučam da ju pročitate ako ste u mogućnosti, a nadam se da će ju primijetiti i naši izdavači te ju odlučiti prevesti.

Advertisements