Mislim da u Hrvatskoj readathoni nisu baš toliko poznati pa bih ih ovim postom htjela malo popularizirati i objasniti o čemu se tu uopće radi. Nadam se da ću vas zainteresirati za ovaj poprilično popularan trend i da ćete se odvažiti i sudjelovati u kojem.

Što je readathon?

Riječ readathon mogla bi se prevesti kao čitaton, ali meni to zvuči malo čudno pa ju neću koristiti. Readathon je zapravo maraton, samo što u njemu ne trčimo, već čitamo. Cjelokupna ideja readathona je da u određenom vremenu (jedan dan, tri dana, tjedan dana itd.) pročitamo što je više moguće. Recimo da sudjelujemo u readathonu koji traje tri dana. U ta tri dana naš je cilj provesti što više vremena čitajući, a što manje vremena recimo, na internetu, ispred televizora i slično. Dakle, trudimo se svaki slobodni trenutak provesti s knjigom u ruci. Naravno, nije to uvijek moguće jer svi imamo nekakve obaveze, bilo da se radi o poslu, školi, obitelji ili nečem drugom, ali kad pokušate, shvatite koliko zapravo slobodnog vremena potrošite na gluposti.

Nepotrebni stres.

Mnogi od vas se sad vjerojatno pitaju u čemu je fora, zašto si stvarati taj dodadni stres oko čitanja. Vjerujte mi, readathoni uopće nisu stresni ako nemate prevelika oččekivanja od sebe. Ako vam inače treba tjedan dana da završite jednu knjigu, nemojte očekivati da ćete u tri dana pročitati tri knjige. Naravno, moguće je, ali prevelika očekivanja najčešće donose samo razočaranje.

Nemam vremena.

Kao što sam ranije rekla, ne biste vjerovali koliko vremena u danu zapravo imamo za čitanje. Svi se uvijek izvlačimo kako nemamo vremena, ali kad bismo zbrojili sve minute u danu koje provedemo ljenčareći zato što “nemamo vremena”, a pola sata je premalo da bilo što započinjemo, shvatili biste koliko vremena u danu potratimo na NIŠTA. Kad sudjelujemo u readathonu, trudimo se svaku minutu koju možemo provesti čitajući. Iako tijekom dana imamo osjećaj kako smo pročitali samo tri stranice jer nismo imali vremena, na kraju dana shvatimo da smo pročitali pola knjige. Vjerujte mi, stvarno funkcionira.

Još uvijek ne shvaćam zašto je to toliko zanimljivo.

Veliki razlog zbog kojeg su readathoni toliko zabavni je zajednica. Svi koji sudjeluju u readathonu dijele na društvenim mrežama ono što čitaju (ili planiraju čitati), readathoni su često popraćeni raznim darivanjima i nagradnim igrama, postoje zadaci i izazovi koje sudionici pokušavaju ispuniti… Na twitteru se često održavaju i tzv. sprintovi – oni traju od 5 minuta do pola sata, a tijekom tog vremena sudionici se utrkuju tko će pročitati više stranica (iako je to pomalo nerealno jer ne čitamo svi istom brzinom, niti svi imamo jednake stranice). Svi ti događaji povezuju čitatelje koji zajedno uživaju u čitanju, bez obzira koju vrstu knjiga čitali.

Kada se održavaju readathoni?

Readathoni se održavaju vrlo često, a u poslijednjih godinu dana sve češće. Sve više ljudi organizira vlastite readathone, a svaki od njih po nečemu je drugačiji i ima neku svoju čar. Ja raspored readathona pratim preko Youtube-a, ali mnogi blogeri također se uključuju i objavljuju postove vezane za readathone. Budući da je sada ljeto, održava se puno više readathona nego tijekom ostatka godine, ali gotovo uvijek postoji neki readathon u kojem možete sudjelovati. Budući da je readathona stvarno puno i nema šanse da ih sve tu nabrojim, pronašla sam popis nekih od readathona i njihovo vrijeme održavanja koji možete pogledati ovdje. Naravno, postoji hrpa drugih readathona, ali ako ne znate odakle početi, ovo vam može biti odličan vodič.

Kako da sudjelujem?

Odlučili ste pokušati? Odlično. Sada još samo morate odabrati readathon koji je po vašem ukusu i ČITATI. Ne morate biti aktivni na društvenim mrežama kako biste sudjelovali, dovoljno je da čitate. Sve ostalo je samo bonus.

Sljedeći tjedan počinje Booktubeathon u kojem planiram sudjelovati pa ću vas s tim readathonom upoznati u narednih par dana, a vi mi se možete pridružiti ako sam vas ovim postom imali zainteresirala za readathone.

Advertisements